Mikipedia Advocatuur in De Telegraaf: amputatie voorkomen na dreiging met kort geding

Kort geding voorkomt amputatie

AMSTERDAM – Een patiënt van het AMC heeft de amputatie van zijn voet op het allerlaatste moment weten te voorkomen door het Amsterdamse ziekenhuis voor de rechter te dagen. Hij werd door zijn artsen wilsonbekwaam geacht.

 

De linkervoet van de 49-jarige Amsterdammer zou nog deze week preventief worden geamputeerd. Door een verwaarloosde wond aan zijn voet was volgens chirurgen van het AMC acuut gevaar ontstaan voor bloedvergiftiging en ernstige ontstekingen. De situatie was levensbedreigend, meenden zij.

Maar de man in kwestie wilde desondanks zijn voet niet kwijt. Bovendien bestond de noodzaak tot amputatie volgens hem zelf niet meer, omdat de aanvankelijke ontsteking en zwelling van zijn voet met behulp van antibiotica al een flink stuk waren afgenomen.

’Psychotisch’

Het AMC had de man met zijn ontstoken voet onlangs gedwongen opgenomen op de afdeling psychiatrie van het ziekenhuis, omdat hij ’psychotisch’ zou zijn waardoor het AMC hem wilsonbekwaam acht. Zodoende was er ook geen toestemming nodig voor de geplande operatie. Normaal gesproken is voor medische behandelingen eerst toestemming van de patiënt nodig.

De man zou volgens het ziekenhuis de behandeling en de gevolgen daarvan niet begrijpen. Zelf ontkent hij dat. Zijn advocaat Miki Krau van Mikipedia Advocatuur onderschrijft dit. „Vanwege een gedwongen opname wordt een persoon niet automatisch wilsonbekwaam. Dan is straks iedereen met bijvoorbeeld ADHD of een burn-out óók wilsonbekwaam”, stelt zij spottend.

In een kort geding eiste de man een alternatieve behandeling van de beenwond, waarbij zijn voet gespaard zou worden. Daarnaast wilde hij een second opinion van een andere arts.

Zijn toestand was stabiel en bovendien is hij helemaal niet wilsonbekwaam, weet zijn advocaat, die het ziekenhuis gisteren dagvaardde. „Onder dreiging van het kort geding heeft het ziekenhuis nu afgezien van amputatie”, licht de advocate telefonisch toe. Zij trok het kort geding daarom daags voor de zitting in.

Een woordvoerder van het AMC laat in een reactie op het voorval weten „altijd als een goed hulpverlener op te treden bij wilsonbekwame patiënten”. In dit geval waren alle eisen van de patiënt al ingewilligd vóórdat het kort geding werd aangespannen, zo stelt de zegsman.

Bekijk het artikel in de Telegraaf