Mikipedia Advocatuur in Het Parool: amputatie voorkomen na dreiging met kort geding

Kort geding voorkomt amputatie

amputatie voorkomen | mikipedia

Een patiënt van het AMC heeft amputatie van zijn voet op het laatste moment voorkomen. De psychotische man zou wilsonbekwaam zijn en hij spande een kort geding aan tegen het ziekenhuis, dat de voet spaarde.

DOOR: JOP VAN KEMPEN 3 AUGUSTUS 2016, 10:15
De rechtszaak zou woensdag dienen, maar advocaat Miki Krau van Mikipedia Advocatuur heeft het kort geding ingetrokken. “Dankzij het kort geding is afzetting van de voet van mijn cliënt verijdeld,” aldus Krau.

Het AMC bestrijdt dat. “Nog voordat het kort geding was ingediend, is besloten de voet niet te amputeren,” aldus een woordvoerder.

Artsen van het AMC vreesden dat de voetwond door bloedvergiftiging en infectiegevaar levensbedreigend was, en wilden het lichaamsdeel preventief amputeren. De man weersprak die vrees, omdat hij constateerde dat de conditie van zijn voet verbeterde.

Psychotische toestand

quote-miki-amputatie-voorkomen-mikipediaComplicerende factor bij het medische verschil van inzicht is de psychotische toestand van de patiënt. Hij was gedwongen opgenomen in het ziekenhuis. Het AMC meende dat de man niet wilsbekwaam is, waardoor geen toestemming nodig was voor de operatie. De patiënt en diens advocaat bestrijden die zienswijze.

“Het is een zeer ernstige kwestie,” aldus Krau. “Artsen denken snel dat iemand met een psychose wilsonbekwaam is, maar wilsonbekwaamheid moet per onderdeel worden bekeken. Iemand met een psychose hoeft niet volledig wilsonbekwaam te zijn.”

De woordvoerder van het ziekenhuis kan vanwege de privacyredenen geen informatie geven over de actuele toestand van de man. Het AMC kan niet zeggen of de voet in de toekomst behouden blijft. Advocaat Krau wenst daarover evenmin uitspraken te doen. “In de toekomst kijken kan niemand.”

Bekijk het artikel in Het Parool