
Arbeidsrecht voor werknemers en werkgevers
Bedrijfsongeval
Een bedrijfsongeval is een ongeluk dat tijdens het werk gebeurt, waardoor een werknemer zijn werk niet meer kan doen. Dit geldt ook voor ongelukken tijdens reizen die bij het werk horen, dit wordt ook beschouwd als werktijd.
​
Een bedrijfsongeval moet door werknemer altijd direct gemeld worden bij werkgever. Indien het een ernstig ongeval betreft (bijvoorbeeld blijvend letsel, invalide worden, of ziekenhuisopname of dodelijke afloop) is werkgever verplicht hiervan melding te doen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie die vervolgens onderzoek zal doen.
​
Voorbeelden van bedrijfsongevallen:
-
Wanneer een werknemer op kantoor iets moet pakken en van de trap afvalt
-
Een werknemer die uitglijdt over de gladde vloer van zijn werkplek
-
Een werknemer die zich bezeert tijdens het werken met gevaarlijke machines
-
Een ongeluk tijdens een rit met de bedrijfsauto naar een klant.
​
Een werkgever heeft een wettelijke zorgplicht en is vaak aansprakelijk voor bedrijfsongevallen van werknemers met een vast of tijdelijk contract. Deze zorgplicht geldt ook voor uitzendkrachten, stagiairs en vrijwilligers.
Een bedrijfsongeval kan het gevolg zijn van een fout van de werknemer of de werkgever. Als de werkgever schuld heeft, is hij aansprakelijk. Dit is het geval als de werkgever zijn zorgplicht heeft verzaakt. Deze zorgplicht omvat onder meer:
-
Veilige werkplek: De werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving.
-
Duidelijke protocollen: De werkgever moet ervoor zorgen dat alle werknemers de geldende veiligheidsprotocollen kennen.
-
Toezicht en naleving: De werkgever moet toezien op de naleving van deze protocollen door de werknemers.
​
Het kan zijn dat werknemer het slachtoffer wordt van een bedrijfsongeval omdat bijvoorbeeld diens collega niet weet hoe iets goed opgeruimd hoort te worden. Als de werknemer hierdoor valt, kan de werkgever aansprakelijk zijn. Dit is het geval als de werkgever niet voldoende heeft gezorgd dat iedereen de veiligheidsregels kende. Zelfs als de werknemer zelf ook een fout maakte, blijft de werkgever vaak verantwoordelijk, tenzij de werknemer het ongeval opzettelijk veroorzaakte of extreem roekeloos handelde. Dit is echter moeilijk te bewijzen voor de werkgever.
Als de werkgever aansprakelijk is, heeft de werknemer recht op een schadevergoeding. Deze vergoeding kan bestaan uit:
-
Materiële schade: Dit zijn de kosten die direct verband houden met het ongeval, zoals medische kosten en verlies van inkomen.
-
Immateriële schade (smartengeld): Dit is een vergoeding voor de pijn, het verdriet en de verminderde levensvreugde die het ongeval heeft veroorzaakt.
In de meeste gevallen kan de door werknemer als slachtoffer opgelopen schade verhaald worden op de werkgever of diens verzekeraar, mits:
​
-
de schade is ontstaan tijdens het uitvoeren van de overeengekomen werkzaamheden.
-
de werkgever onvoldoende maatregelen heeft genomen om het ongeval te voorkomen.
Het is dus zaak om een bedrijfsongeval spoedig te melden bij de werkgever en eventueel aan de bedrijfsarts. Het is verstandig om deze melding schriftelijk te doen: om te kunnen bewijzen dat werkgever tijdig op de hoogte is gesteld.






