top of page
PHOTO-2023-05-29-18-02-0511.jpg

Arbeidsrecht voor werknemers en werkgevers

Loonvordering

Heeft u problemen met uw loon? Ontvangt u te weinig, of helemaal niets? Let op: ook vakantiegeld en bonusafspraken vallen onder uw loon.

 

Werkgevers betalen het loon meestal maandelijks op een vaste datum, zoals afgesproken in de arbeidsovereenkomst of cao. Als er geen schriftelijke afspraken zijn, moet het loon betaald worden na de periode waarin het werk is gedaan. Het loon is opeisbaar vanaf de afgesproken betaaldag. Een loonvordering ontstaat als het loon opeisbaar is, maar niet betaald wordt.
 

Er kunnen problemen ontstaan over loon, zoals:

  • Geen loon ontvangen

  • Te weinig loon ontvangen

  • Loon te laat ontvangen

  • De werkgever schort het loon op

  • De werkgever stopt de loonbetaling


Wat te doen bij problemen?
Een werkgever is verplicht het loon op tijd te betalen. Als dit niet gebeurt, ontstaat een loonvordering. Dit kan komen door financiële problemen bij de werkgever, of door een conflict over bijvoorbeeld ziekte of ontslag.

Als u een van deze problemen ervaart, meld dit dan direct aan uw werkgever. Als er geen reactie komt, schakel dan een arbeidsrechtadvocaat in zoals Mikipedia Advocatuur. Deze kan namens u contact opnemen met de werkgever en het achterstallige loon vorderen, inclusief wettelijke verhogingen zoals op grond van de wet is toegestaan.
 

Bij een te late loonbetaling heeft de werknemer recht op een wettelijke verhoging, een soort boete voor de werkgever. 

De wettelijke verhoging is een boete die de werkgever moet betalen voor elke dag dat het loon te laat is betaald.

Deze verhoging begint na drie werkdagen vertraging en kan oplopen tot 50% van het achterstallige loon.

​

Indien de werknemer een loonvordering heeft op de werkgever, dan is de werkgever namelijk een zogenoemde wettelijke verhoging aan de werknemer verschuldigd. De wettelijke verhoging is een boete die de werkgever moet betalen voor elke dag dat het loon te laat is betaald.

Over de eerste drie werkdagen geldt geen verhoging. Maar daarna kan de wettelijke verhoging al snel oplopen:

​

  • Van dag 4 t/m dag 8 is de verhoging op basis van de wet 5% per dag van het brutoloon.

  • Na de 8e werkdag komt daar 1% per dag bij.

  • "De wettelijke verhoging kan oplopen tot maximaal 50% van het achterstallige loon. In de praktijk wordt vaak dit maximale bedrag gevorderd."

​


Naast de wettelijke verhoging, moet de werkgever ook wettelijke rente betalen over het achterstallige loon. Wettelijke rente is een vergoeding die een schuldeiser kan eisen wanneer een schuldenaar te laat betaalt. Dit geldt dus ook als een werkgever het loon te laat betaalt.

​

Bij een loonvordering wordt de wettelijke rente berekend over zowel het achterstallige loon als de wettelijke verhoging. Voor loonvorderingen geldt de wettelijke rente voor niet-handelstransacties, die in 2025 6% bedraagt."

​

Bij een loonvordering wordt de wettelijke rente berekend over het achterstallig loon én de wettelijke verhoging. Het gaat hier om de wettelijke rente voor niet-handelstransacties.

In 2024 bedraagt de wettelijke rente 6%.

​

Als de werkgever na tussenkomst van een advocaat nog steeds weigert te betalen, zal de advocaat namens de werknemer een loonvorderingsprocedure starten bij de kantonrechter. Loonvorderingen kunnen tot vijf jaar na het ontstaan van de schuld worden ingediend. Na deze periode vervalt het recht op het achterstallige loon vanwege verjaring.

 

Indien de kantonrechter de loonvordering van werknemer toewijst, wordt werkgever ook veroordeeld in alle gemaakte proceskosten.

 

Wanneer een werknemer een loonvordering heeft op een werkgever die wel wil maar niet kan betalen, is sprake van betalingsonmacht in plaats van betalingsonwil. In zo een situatie kan werknemer al dan niet samen met collega’s het faillissement van de werkgever aanvragen.

 

Ook hierbij kan een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht adviseren en de procedure opstarten bij de Rechtbank. Bij een faillissement heeft werknemer recht op een WW-uitkering en op een aanvullende uitkering wegens betalingsonmacht, ook wel de faillissementsuitkering.

nederlandse-orde-van-advocaten.gif
high-trust-mikipedia-advocatuur-amsterdam-300.png
1567603271283.jpg
vaa-vereniging-arbeidsrecht.-advocaten-amsterdam-2.gif
nvp-nederlandse-vereniging-procesrecht-222.gif
vaan-arbeidsrecht.-advocaten-nederland-2.gif
nederlandse-orde-van-advocaten.jpg
bottom of page