top of page
PHOTO-2023-05-29-18-02-0511.jpg

Arbeidsrecht voor werknemers en werkgevers

Ontslag

In Nederland is het ontslagrecht vrij streng en aan talloze regels gebonden. Werknemers worden beschermd als de economisch zwakkere partij anders dan werkgevers.
Een werkgever kan een werknemer dus niet zomaar een ontslag aanbieden. De werkgever zal moeten aantonen dat het ontslag gebaseerd is op een redelijke grondslag, en niet elke reden van de werkgever is voldoende voor ontslag.

De meest voorkomende redenen voor ontslag zijn:

​

  • Verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer

  • Slecht functioneren

  • Verstoorde arbeidsrelatie die te verwijten is aan werknemer

  • Dringende reden

    • (bijvoorbeeld diefstal, dronkenschap, werkweigering, bedreiging, mishandeling; dit alles kan leiden tot een ontslag op staande voet!)

  • Bedrijfseconomische reden bij werkgever

    • (bijvoorbeeld dreiging van faillissement of sluiting en/of beëindiging van het bedrijf van werkgever)

  • Een combinatie van bovenstaande redenen

  • Langdurige ziekte


Een ontslag is pas officieel als er duidelijke afspraken zijn gemaakt tussen werkgever en werknemer. Dit kan via een vaststellingsovereenkomst, waarin beide partijen akkoord gaan met de voorwaarden, of via een uitspraak van de kantonrechter. Als de rechter in een ontslagprocedure oordeelt dat het ontslag terecht is, is het ook officieel.

​

​Een gang naar de rechter is vaak een langdurig en kostbaar proces, met een onzekere uitkomst voor zowel werkgever als de werknemer. Daarom kiezen veel werkgevers ervoor om het ontslag in onderling overleg te regelen. Dit betekent dat de werkgever een voorstel doet aan de werknemer, en dat ze samen afspraken maken over de voorwaarden van het ontslag.


Als je als werknemer een ontslagvoorstel ontvangt, vaak vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, is het cruciaal om niets te ondertekenen voordat je juridisch advies hebt ingewonnen. Neem direct contact op met een arbeidsrechtadvocaat zoals Mikipedia Advocatuur. Wij kunnen het voorstel beoordelen, de voorwaarden uitleggen en namens de werknemer onderhandelen met de werkgever. In veel gevallen worden de kosten van dit advies volledig door de werkgever vergoed.​
​

Ontslag is zelden eenvoudig, of je nu werkgever of werknemer bent. Voor werknemers kan het een emotioneel beladen en juridisch ingewikkeld proces zijn. Het is daarom van groot belang om tijdig advies in te winnen bij een arbeidsrechtadvocaat, zoals die van Mikipedia Advocatuur.

Wij zien in de praktijk vaak dat een ontslagvoorstel via onderhandelingen met de werkgever tot een betere oplossing kan leiden. Bovendien zorgen we ervoor dat de aanspraak op een WW-uitkering zoveel mogelijk gewaarborgd blijft en dat de werknemer een passende ontslagvergoeding ontvangt.

​

Voor werkgevers is het essentieel om te beseffen dat elk woord dat tijdens onderhandelingen wordt gebruikt, consequenties kan hebben. Een advocaat kan hierin een cruciale rol spelen door maatwerk te leveren en rekening te houden met de specifieke wensen van zowel werkgever als werknemer. Het doel is om een eerlijke en juridisch correcte oplossing te vinden.

Soms lukt het niet om in goed overleg tot een beëindiging van het dienstverband te komen. In die gevallen kan een procedure bij de kantonrechter noodzakelijk zijn. Ook hierbij kan een advocaat zowel de werkgever als de werknemer bijstaan en hun juridische belangen behartigen.

​

Of je nu werkgever of werknemer bent, een ontslagprocedure brengt veel vragen met zich mee. Denk aan de geldigheid van het ontslag, de redelijkheid van een voorstel, de hoogte van de transitievergoeding en de kansen in een eventuele rechtszaak. Een advocaat kan je helpen om deze vragen te beantwoorden en je te begeleiden door het complexe proces.

 

Vragen waar Mikipedia Advocatuur je bij kan helpen:

  • Is het ontslag rechtsgeldig?

  • Hoe gunstig is het ontslagvoorstel dat de werkgever heeft gegeven?

  • Behoud ik mijn rechts (aanspraak) op een WW-uitkering?

  • Wat is een passende ontslagvergoeding?

  • Hoe hoog is de we wettelijke transitievergoeding waar ik (de werknemer) recht op heeft?

  • Heb ik/Heeft de werknemer recht op een extra vergoeding?
  • Wat zijn de kansen in geval van een procedure bij de kantonrechter?

nederlandse-orde-van-advocaten.gif
high-trust-mikipedia-advocatuur-amsterdam-300.png
1567603271283.jpg
vaa-vereniging-arbeidsrecht.-advocaten-amsterdam-2.gif
nvp-nederlandse-vereniging-procesrecht-222.gif
vaan-arbeidsrecht.-advocaten-nederland-2.gif
nederlandse-orde-van-advocaten.jpg
bottom of page