
Arbeidsrecht voor werknemers en werkgevers
Beëindigings/vaststellingsovereenkomst
Als een werkgever een arbeidsovereenkomst wil beëindigen, wordt er vaak onderhandeld over de voorwaarden. Deze afspraken worden vastgelegd in een beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd.
Wil werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen? Beoogt werkgever ontslag? Meestal is werkgever dan bereid om te onderhandelen over de voorwaarden van het ontslag. De onderling gemaakte afspraken worden vervolgens opgenomen in een beëindigingsovereenkomst ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd.
Werkgevers vragen vaak om snelle reactie op zo'n overeenkomst, soms zelfs binnen 48 uur. Laat u niet onder druk zetten. Teken niet direct, maar neem contact op met een arbeidsrechtadvocaat zoals Mikipedia Advocatuur. Wij kunnen de overeenkomst beoordelen, de inhoud uitleggen, namens u onderhandelen en eventueel extra voorwaarden toevoegen of tekstueel aanpassen zodat aanspraak op een WW-uitkering zoveel mogelijk veilig kan worden gesteld. Vaak worden de kosten van de advocaat door de werkgever volledig vergoed.
Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering is het cruciaal dat de vaststellingsovereenkomst de volgende punten bevat:
Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering zijn de volgende punten van belang en die moeten blijken uit de inhoud van een vaststellingsovereenkomst:
-
Dat het initiatief tot onslag komt van de werkgever.
-
Dat het ontslag niet het gevolg mag zijn van een dringende reden voor ontslag.
-
Dat de geldende opzegtermijn moet worden gerespecteerd bij het bepalen van de beëindigingsdatum
-
Dat de werknemer tijdens ondertekening niet ziek is gemeld.
De reden van het ontslag is cruciaal voor het verweer van de werknemer en de strategie bij het onderhandelen over de voorwaarden. In een vaststellingsovereenkomst worden afspraken vastgelegd over de beëindiging van het dienstverband, waaronder:
-
De reden van het ontslag
-
De einddatum van het dienstverband
-
De hoogte van de ontslagvergoeding(en)
-
Het inleveren van bedrijfseigendommen
-
Eventuele vrijstelling van werk met behoud van loon
-
De opbouw en nadien uitbetaling van vakantiedagen en vakantiegeld
-
Al dan niet gebondenheid na de einddatum aan een concurrentiebeding en/of relatiebeding.
Mikipedia Advocatuur kan voor werknemers de vaststellingsovereenkomst beoordelen op juridische correctheid en redelijkheid. Wij kunnen onderhandelen voor gunstigere voorwaarden. Onderhandelen is altijd mogelijk, vooral als de werkgever geen dossier heeft dat een verstoorde arbeidsrelatie of slecht functioneren aantoont.
Belangrijk: om loon te behouden, moet de werknemer beschikbaar blijven voor werk, tenzij ziek gemeld.






