top of page
PHOTO-2023-05-29-18-02-0511.jpg

Huurrecht voor huurders en verhuurders van woonruimte en bedrijfsruimte

Huurbeëindiging

Een huurovereenkomst eindigt pas na een officiële opzegging door de huurder of verhuurder. Deze opzegging moet aan specifieke wettelijke eisen voldoen:
 

  • Formele opzegging:

    • De opzegging moet altijd schriftelijk gebeuren, bij voorkeur per aangetekende brief of via een deurwaarder.

    • Zijn er medehuurders? Dan moeten zij ieder afzonderlijk op dezelfde manier een opzegging ontvangen.
       

  • Opzegging door de verhuurder:

    • De verhuurder moet altijd de reden voor de opzegging vermelden. Dit is wettelijk verplicht en de reden moet een van de wettelijk vastgestelde gronden zijn.

    • De verhuurder moet vervolgens de huurder en eventuele medehuurders vragen om binnen zes weken schriftelijk akkoord te gaan met de opzegging.

    • Gaat de huurder niet akkoord, of reageert hij niet? Dan kan de verhuurder de huurovereenkomst alleen beëindigen via een procedure bij de kantonrechter.
       

  • Opzegging door de huurder:

    • De huurder kan de huurovereenkomst opzeggen zonder een reden te hoeven geven.

    • De opzegging wordt in beginsel gedaan via een aangetekende brief.

    • Als de verhuurder een opzegging per e-mail of gewone brief bevestigt, is die opzegging ook geldig.

Als een huurder niet akkoord gaat met de huuropzegging, dan kan de verhuurder na zes weken, de termijn die in de opzegging is genoemd, naar de kantonrechter stappen. De verhuurder vraagt de rechter dan om een datum vast te stellen waarop het huurcontract eindigt. Let op: deze procedure kost geld en er is een kans dat de verhuurder de zaak verliest. De rechter kijkt alleen naar de redenen die de verhuurder heeft gegeven voor de opzegging.

​​

Als de rechter vindt dat de opzegging niet terecht is, blijft het huurcontract gewoon doorlopen. De verhuurder kan dan nog in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. Als de rechter de verhuurder wel gelijk geeft, dan bepaalt de rechter niet alleen de einddatum van het huurcontract, maar ook wanneer de huurder de woning moet verlaten. Ook de huurder kan dan in hoger beroep gaan als hij het niet eens is met de beslissing.

Bij het opzeggen van een huurovereenkomst gelden specifieke termijnen, afhankelijk van wie opzegt. Een verhuurder moet minimaal drie maanden opzegtermijn hanteren. Voor elk jaar dat de huurder in de woning woonde, komt daar een maand bij, tot maximaal zes maanden. Dit betekent dat de opzegtermijn voor een verhuurder kan oplopen tot een half jaar. Uiteraard staat het de verhuurder vrij om een langere termijn te hanteren.

Voor de huurder is de opzegtermijn doorgaans gelijk aan de betalingstermijn, vaak een maand.

 

Ook de huurder kan ervoor kiezen een langere termijn te hanteren, met een minimum van een maand en een maximum van drie maanden.

Deze wettelijke termijnen zijn bindend, zelfs als er mondeling of schriftelijk andere afspraken zijn gemaakt. Alleen bij een gezamenlijke overeenkomst tussen huurder en verhuurder kan van deze termijnen worden afgeweken.

Om eventuele problemen bij het beëindigen van een huurovereenkomst te voorkomen, is het raadzaam tijdig juridisch advies in te winnen bij een advocaat gespecialiseerd in huurrecht, zoals Mikipedia Advocatuur. Wij kunnen u informeren over uw rechten en plichten, en u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

Zo bent u verzekerd van een correcte afhandeling bij opzegging of beëindiging van uw huurcontract.

nederlandse-orde-van-advocaten.gif
high-trust-mikipedia-advocatuur-amsterdam-300.png
1567603271283.jpg
vaa-vereniging-arbeidsrecht.-advocaten-amsterdam-2.gif
nvp-nederlandse-vereniging-procesrecht-222.gif
vaan-arbeidsrecht.-advocaten-nederland-2.gif
nederlandse-orde-van-advocaten.jpg
bottom of page