
Huurrecht voor huurders en verhuurders van woonruimte en bedrijfsruimte
Huurincasso en huurachterstand
Als verhuurder kent u ongetwijfeld de frustratie van een huurder die de huur niet op tijd betaalt. Een structurele huurachterstand vereist actie. Een huurincasso is dan de eerste stap om de openstaande betalingen te innen. De focus ligt op het zo snel mogelijk laten voldoen van de achterstallige huur, gecombineerd met het strikt naleven van de toekomstige betalingstermijnen. Echter, als de achterstand blijft groeien en een volledige aflossing onwaarschijnlijk lijkt, is het raadzaam juridisch advies in te winnen. Een huurrechtadvocaat, zoals die van Mikipedia Advocatuur, kan u adviseren en indien nodig een procedure bij de kantonrechter starten. In deze procedure wordt de volledige huurachterstand gevorderd. In ernstige gevallen, bij een aanzienlijke en voortdurende achterstand, is het vaak noodzakelijk om tevens de ontbinding van de huurovereenkomst te eisen.
​​
Dankzij de huurbescherming is het beëindigen van een huurovereenkomst bij betalingsproblemen niet eenvoudig. Pas wanneer een huurder drie maanden of langer geen huur heeft betaald, of herhaaldelijk te laat of helemaal niet betaalt, kan de verhuurder juridische stappen ondernemen. Een ontruiming is nooit mogelijk zonder een rechterlijk vonnis. Het is daarom cruciaal dat verhuurders bij een huurachterstand de wettelijke procedures nauwgezet volgen.
​
Als de rechter de ontbinding goedkeurt, moet de huurder de woning zo snel mogelijk verlaten. Als de huurder dit weigert, kan een deurwaarder worden ingeschakeld. Alleen met een rechterlijk vonnis kan de deurwaarder de ontruiming uitvoeren en de kosten hiervan verhalen op de huurder. Indien nodig kan loonbeslag worden gelegd om de achterstallige huur en eventuele bijkomende kosten te innen.
​
Bij het verhuren van een woning maken verhuurder en huurder duidelijke afspraken over de maandelijkse huur. Een belangrijk onderdeel hiervan is de uiterste betaaldatum. Wordt de huur niet op tijd betaald, dan is de huurder automatisch in verzuim. In de praktijk ontstaat een huurachterstand snel en komt dit regelmatig voor. Hoewel elke verhuurder een incassoprocedure kan starten, biedt de wet huurders veel bescherming.
Dit kan voor verhuurders frustrerend zijn. Overweeg daarom om een advocaat in te schakelen, zodat u energie bespaart. In veel gevallen is een huurachterstand van drie maanden voldoende reden om de huurovereenkomst te ontbinden. Dit kan echter alleen via een procedure bij de kantonrechter. De rechter beoordeelt dan ook andere relevante omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het zonder toestemming onderverhuren van de woning door de huurder.
Heeft u als huurder moeite met de maandelijkse huur en loopt u achter? Het is cruciaal om deze achterstand zo snel mogelijk in te lopen. Lukt dat niet direct? Neem dan onmiddellijk contact op met uw verhuurder om een betaalafspraak te maken. Dit voorkomt onnodige extra kosten die bij een betalingsachterstand kunnen ontstaan. Verhuurders hebben namelijk het recht om bij te late betalingen extra kosten in rekening te brengen.
​
Als de huur niet op tijd of volledig betaald wordt, ontstaat een huurachterstand. Bij aanhoudende of herhaalde achterstand kan de huurovereenkomst in gevaar komen. In het ergste geval kan dit leiden tot ontbinding van het contract en ontruiming van de woning. Het niet tijdig of volledig betalen van de huur is een schending van de contractuele verplichtingen, wat juridisch gezien wanprestatie heet. Dit geeft de verhuurder een wettelijke basis om de huurovereenkomst te beëindigen. De verhuurder kan ook naar de rechter stappen om de overeenkomst te laten ontbinden.
Als een huurder zijn betalingsverplichtingen niet nakomt, kan de verhuurder de huurovereenkomst direct ontbinden, ongeacht de resterende looptijd. Hiervoor is wel een gang naar de kantonrechter noodzakelijk, aangezien alleen de rechter een ontbindingsvonnis kan uitspreken. De rechter gaat over het algemeen over tot ontbinding wanneer er sprake is van een huurachterstand van meer dan drie maanden. In gevallen waar de huurder regelmatig te laat betaalt, kan de rechter zelfs al na twee maanden actie ondernemen.
​
Naast de ontbinding van de huurovereenkomst kan de kantonrechter ook een ontruimingsbevel uitvaardigen. Dit betekent dat de huurder de woning moet verlaten. Ook hier geldt dat de rechter doorgaans pas tot ontruiming overgaat bij een betalingsachterstand van minimaal drie maanden. Echter, bij een stelselmatige en aanzienlijke betalingsachterstand kan de rechter al na twee maanden besluiten tot ontruiming.
Als u als huurder een betalingsachterstand heeft en een ontruiming dreigt, is het cruciaal om direct actie te ondernemen. Schakel een ervaren huurrechtadvocaat in, zoals Mikipedia Advocatuur, die namens u direct contact kan opnemen met de verhuurder. Het doel is om een gang naar de rechter en onnodige extra kosten te vermijden. Wij zullen in eerste instantie proberen een betalingsregeling met de verhuurder te treffen. Als de verhuurder niet meewerkt en ontbinding van het huurcontract en ontruiming dreigen, probeer dan alsnog zo snel mogelijk (een deel van) de achterstallige huur te betalen. Zelfs deelbetalingen tonen uw goede wil en verminderen de schuld. Dit kan voorkomen dat de verhuurder de huurovereenkomst onmiddellijk beëindigt. Vergeet niet dat de gemeente in sommige gevallen schuldhulpverlening biedt. Bovendien is de verhuurder wettelijk verplicht om de gemeente te informeren bij huurachterstand.






