
Huurrecht voor huurders en verhuurders van woonruimte en bedrijfsruimte
Waarborgsom terugvorderen
Bij het begin van een huurcontract betalen huurders vaak een waarborgsom, meestal gelijk aan één maand huur. Dit bedrag dient als zekerheid voor de verhuurder. Aan het einde van de huur moet de verhuurder de waarborgsom terugbetalen, tenzij er een geldige reden is om deze (deels) in te houden.
​
Helaas komt het voor dat verhuurders de waarborgsom onterecht weigeren terug te betalen of verrekenen. In zulke gevallen is het belangrijk dat u als huurder direct actie onderneemt. Een schriftelijk protest is de eerste stap. Vaak volgt na een aanmaning van een advocaat alsnog de terugbetaling.
Als de verhuurder blijft weigeren, kan een gang naar de kantonrechter noodzakelijk zijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de verhuurder het recht heeft om de waarborgsom in te houden als er sprake is van bijvoorbeeld schade aan de woning of een huurachterstand.
In de volgende gevallen mag de verhuurder de waarborgsom verrekenen, wanneer:
-
Er een duidelijke huurachterstand is, waar zowel de verhuurder als de huurder het over eens zijn.
-
Er schade is aan de woning, die aantoonbaar door de huurder is veroorzaakt en die is vastgelegd in een officieel inspectierapport bij het einde van de huur.
In de volgende gevallen mag de verhuurder de waarborgsom niet verrekenen, wanneer:
-
De verhuurder kosten in rekening brengt voor normale slijtage; dit valt onder het reguliere gebruik van de woning.
-
De verhuurder schade claimt die niet is vastgelegd in het inspectierapport, of waar de huurder niet vooraf schriftelijk akkoord mee is gegaan.
-
De verhuurder (een deel van) de waarborgsom vasthoudt in afwachting van een eindafrekening van bijvoorbeeld een energieleverancier.
De verhuurder is niet verplicht om rente te betalen over de waarborgsom, tenzij dit specifiek in het huurcontract is vastgelegd. Indien de verhuurder weigert de waarborgsom terug te betalen, heeft de huurder het recht om deze terug te vorderen. Een huurrechtadvocaat, zoals die van Mikipedia Advocatuur, kan hierbij assisteren. Wij kunnen de verhuurder aanschrijven en via een officiële sommatiebrief de terugbetaling van de waarborgsom eisen. Indien de verhuurder blijft weigeren, kunnen wij een procedure starten bij de kantonrechter. In deze procedure wordt niet alleen de terugbetaling van de waarborgsom geëist, maar ook de vergoeding van de gemaakte proceskosten door de verhuurder.
​






