
Letselschade, aansprakelijkheid en schadevergoeding
Verkeersongeval
Betrokken bij een verkeersongeval zoals ongeluk met de auto of de fiets of als voetganger? Dan is de kans groot dat hierbij letselschade is opgelopen. Van letselschade is sprake zodra er pijnklachten of verwondingen zijn en daardoor extra kosten zijn gemaakt of inkomsten zijn misgelopen. Het is van belang om de schade hiervan te laten vergoeden door degene die het verkeersongeval heeft veroorzaakt oftewel degene die hiervoor aansprakelijk is. Hieronder wordt duidelijk gemaakt wie aansprakelijk is voor letselschade indien veroorzaakt door een verkeersongeval en hoe de schadevergoeding voor het ontstane letsel door het slachtoffer kan worden verkregen.
Bij een botsing met een andere gemotoriseerde verkeersdeelnemer zoals en auto, is degene die een verkeersovertreding heeft begaan en daardoor dus schuld heeft aan het veroorzaken van het verkeersongeval, hiervoor aansprakelijk. Dit is bijvoorbeeld degene die:
-
geen voorrang heeft verleend
-
door rood is gereden
-
een bijzondere manoeuvre heeft verricht (bijvoorbeeld achteruit rijden)
​
Bij een verkeersongeval tussen twee auto’s bestaande uit een zogenoemde kop-staart botsing is de bestuurder van de achterste auto in veruit de meeste gevallen aansprakelijk voor het veroorzaken van het verkeersongeval.
Als het slachtoffer zelf een verkeersfout heeft begaan, bestaat de kans dat (een deel van) de daardoor veroorzaakte schade voor het slachtoffer zelf blijft en dat het slachtoffer daarnaast (een deel van) de schade van de andere partij moet vergoeden. Als partijen beiden een verkeersfout hebben gemaakt zijn beiden aansprakelijk voor het verkeersongeval en wordt gekeken in hoeverre de gemaakte verkeersfouten aan het verkeersongeval hebben bijgedragen.
In de letselschade kwestie is het schade-aanrijdingsformulier (kortweg: SAF) een belangrijke vorm van schriftelijk bewijs. Daarom is het verstandig dit formulier meteen na het verkeersongeval volledig in te vullen. Zodra dit formulier eenmaal is ondertekend, kan dit later niet meer worden teruggedraaid. Het slachtoffer van het verkeersongeval moet daarom uitsluitend en alleen het formulier ondertekenen indien volledig eens met de inhoud van de toedracht van het verkeersongeval die de andere partij ook heeft aangekruist. Het is essentieel dat het slachtoffer zich nooit onder druk moeten laten zetten om dit formulier te ondertekenen wanneer oneens met de inhoud ervan. Dit geldt ook wanneer de politie aanwezig is bij het verkeersongeval en mogelijk het formulier heeft helpen invullen.
Voor het verzamelen van bewijs is het ook belangrijk om foto’s te maken van de gevolgen van het verkeersongeval. Fotografeer niet alleen de eigen schade maar ook de eventuele schade van de andere betrokken partij, waaronder de kentekenplaten, nummerborden, de verkeerssituatie na het verkeersongeval en alle andere zaken die van belang kunnen zijn voor de behandeling van het verkeersongeval tevens de letselschadezaak. Als het slachtoffer hiertoe niet (volledig) in staat is, is het belangrijk om eventuele omstanders te vragen naar informatie omdat zij als getuigen van het verkeersongeval fungeren. De contact gegevens van alle betrokken getuigen moeten worden genoteerd door het slachtoffer omdat zij eventueel nadien het slachtoffer kunnen bijstaan met diens perspectief en visie omtrent de toedracht van het verkeersongeval waardoor die visie wordt geobjectiveerd. Getuigen kunnen zodoende het perspectief van het slachtoffer versterken door objectief te verklaren wat er is gebeurd ten tijde van het verkeersongeval.
Wanneer de andere betrokken partij bij het verkeersongeval degene is die het verkeersongeval heeft veroorzaakt en dan ook schuldig is aan het verkeersongeval, is het aan te bevelen dat het slachtoffer zo snel mogelijk contact opneemt met een advocaat letselschade zoals Mikipedia Advocatuur die namens het slachtoffer die de andere veroorzakende partij aansprakelijk kan stellen evenals diens verzekeraar. Uit de inhoud blijkt voldoende dat het om een aansprakelijkstelling gaat met vermelding van de ongevalsdatum en wordt voldoende onderbouwd dat en waarom die andere partij de veroorzaker is van het verkeersongeval en daarom ook schuldig en aansprakelijk is. Het claimen van een schadevergoeding wegens letselschade ontstaan door een verkeersongeval is over het algemeen een lastig en langdurig proces. Voor de beoordeling van de aansprakelijkheid is het erg belangrijk dat goed onderzoek wordt gedaan naar de toedracht van het verkeersongeval. Daarnaast kunnen de kosten waarvoor het slachtoffer een schadevergoeding kan claimen hoog oplopen en kan het zeer complex zijn de exacte letselschade te berekenen en te onderbouwen.






