top of page
PHOTO-2023-05-29-18-02-0511.jpg

Letselschade, aansprakelijkheid en schadevergoeding

Bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval is aan de orde wanneer een werknemer slachtoffer wordt van een ongeval op het werk dat onder werktijd gebeurt en waardoor het werk niet meer kan worden uitgevoerd door werknemer zoals bijvoorbeeld:

 

  • als een werknemer op kantoor iets wil pakken en daarbij van de trap afvalt

  • als een werknemer uitglijdt over de gladde vloer van zijn werkplek

  • als een werknemer zich bezeert tijdens het werken met gevaarlijke machines

 

Zodra werknemer slachtoffer is van een bedrijfsongeval moet altijd melding ervan worden gedaan bij de werkgever en bij voorkeur schriftelijk zodat hiervan bewijs aanwezig is.

Bij een ernstig ongeval zoals wanneer sprake is van blijvende letselschade, invaliditeit, een opname in een ziekenhuis of ongeval met dodelijke afloop is werkgever altijd verplicht melding van het bedrijfsongeval te doen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Onder meer om de kans te verkleinen dat een dergelijk bedrijfsongeval nogmaals zal gebeuren op de werkvloer bij werkgever en de angst daarvoor weg te nemen.

Een bedrijfsongeval is natuurlijk erg vervelend. Behalve eventuele directe financiële gevolgen zoals het  missen van werk of zorgkosten, kan de angst aanwezig zijn dat een dergelijk bedrijfsongeval nog een keer zal voorkomen. Daarom moet een bedrijfsongeval door werknemer altijd met spoed worden gemeld aan werkgever en eventueel ook de bedrijfsarts (voor zover al aanwezig). De meldingen moeten bij voorkeur schriftelijk worden gedaan zodat werknemer achteraf altijd kan bewijzen dat werkgever tijdig op de hoogte is gebracht van het bedrijfsongeval.

 

Kort gezegd is een bedrijfsongeval een ongeval dat onder werktijd en/of op de werkplek is gebeurd. Onder werktijd valt ook reizen (met fiets of auto) zoals bijvoorbeeld als werknemer onderweg is naar een klant of leverancier en slachtoffer wordt van een ongeval. Ook dan is sprake van een bedrijfsongeval.

Dit geldt niet wanneer werknemer onderweg is naar huis of naar het werk, ook wel woon-werkverkeer. Deze reistijd is buiten werktijd waardoor geen sprake kan zijn van bedrijfsongeval.

 

Werkgever heeft een zorgplicht voor werknemer met een vaste arbeidsovereenkomst of een tijdelijke arbeidsovereenkomst. De zorgplicht van werkgever en dus ook diens aansprakelijkheid in geval van bedrijfsongevallen geldt ook voor uitzendkrachten, stagiairs en vrijwilligers.

Een bedrijfsongeval kan veroorzaakt zijn en daardoor de schuld zijn van werknemer maar evengoed ook veroorzaakt en de schuld zijn van werkgever. Een bedrijfsongeval is de schuld van de werkgever wanneer deze zich niet aan zijn zorgplicht heeft gehouden. Binnen de zorgplicht vallen onder andere:

 

  • de zorg van werkgever voor een veilige werkplek

  • de zorg van werkgever dat iedereen weet wat de protocollen zijn

  • de zorg erop toe te zien als werkgever dat iedere werknemer die protocollen volgt

 

Het kan zijn dat werknemer het slachtoffer wordt van een bedrijfsongeval omdat bijvoorbeeld diens collega niet weet hoe iets goed opgeruimd hoort te worden. Als werknemer daar vervolgens over struikelt, heeft de werkgever er niet voldoende op toegezien dat de protocollen bekend waren binnen de organisatie van werkgever. In dit geval is de werkgever verantwoordelijk voor het bedrijfsongeval. Ook al heeft werknemer zelf schuld aan het bedrijfsongeval, dan is de werkgever nog steeds volledig aansprakelijk als werkgever diens zorgplicht heeft geschonden.

Dit is alleen anders wanneer werknemer zelf opzettelijk het bedrijfsongeval heeft veroorzaakt of bewust roekeloos heeft gehandeld. In de praktijk is dit moeilijk door werkgever aan te tonen waardoor hiervan niet snel sprake zal zijn.

Bij de meeste bedrijfsongevallen kan de door werknemer als slachtoffer opgelopen schade verhaald worden op de (verzekeraar van de) werkgever. Hiervoor moet aan twee voorwaarden zijn voldaan:

 

  1. de schade moet zijn opgelopen bij het uitvoeren van overeengekomen werkzaamheden

  2. de werkgever moet onvoldoende hebben gedaan om het ongeval te voorkomen bijvoorbeeld door zich niet (voldoende) te hebben gehouden aan diens zorgplicht

 

Wanneer een bedrijfsongeval de schuld van de werkgever is, is deze aansprakelijk. In dat geval heeft werknemer recht op een schadevergoeding bestaande uit:

 

  • materiële schade

  • en eventueel ook immateriële schade (ook wel: smartengeld)

 

Zodra werknemer te maken krijgt met een bedrijfsongeval en daarvan slachtoffer is, neem dan direct contact op met een advocaat letselschade zoals Mikipedia Advocatuur want na zo’n bedrijfsongeval zijn er waarschijnlijk al genoeg zorgen om aandacht aan te besteden en wij zorgen als advocaat ervoor dat werknemer uitgelegd krijgt en zal begrijpen wat allemaal is gebeurd. Bovendien wordt het best mogelijke (financiële) resultaat bereikt in de letselschade zaak. Op deze manier kan werknemer zich volledig blijven focussen op herstel en genezing van het ontstane letsel alsook de emotionele verwerking van hetgeen is gebeurd.

nederlandse-orde-van-advocaten.gif
high-trust-mikipedia-advocatuur-amsterdam-300.png
1567603271283.jpg
vaa-vereniging-arbeidsrecht.-advocaten-amsterdam-2.gif
nvp-nederlandse-vereniging-procesrecht-222.gif
vaan-arbeidsrecht.-advocaten-nederland-2.gif
nederlandse-orde-van-advocaten.jpg
bottom of page